Heb je vermogen? Dan moet je nu opnieuw naar de tekentafel - Prorisc administratie

Heb je vermogen? Dan moet je nu opnieuw naar de tekentafel

Gepubliceerd op: 28/07/2022 door Senol Tapirdamaz

Bedrijfsadministratie | Prorisc administratie

Als je als ondernemer vermogen hebt (of gaat opbouwen) is er één ding wat je moet weten: per 2025 gaat er veel voor je veranderen. En de plannen die je nu hebt, kunnen je straks veel geld kosten. Maar als je het spel goed speelt, kun je juist een mooie winst halen uit je investeringen.

Voor jouw vermogen staat er een hoop te veranderen. Misschien heb je al iets meegekregen over de toekomstige belastingheffing over je vermogen in box 3. Maar in onze ervaring zijn de meeste ondernemers hier totaal niet mee bezig. Logisch ook: ze focussen zich op hun bedrijf. Op het spel van ondernemen.

Nieuwe kansen grijpen

Toch is het enorm belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn, zodat je nu stappen kan nemen. In 2025 is het te laat. Over een paar maanden kan het ook goed te laat zijn, afhankelijk van de soort investeringen die je hebt gedaan. Of van plan bent te doen.

Met andere woorden: nu is het moment om te kijken naar nieuwe mogelijkheden voor je vermogen en investeringen. Ten minste, als je er over drie jaar nog iets aan wil hebben. Hoe sneller je in actie komt, des te groter is de kans dat je straks zo veel mogelijk onderaan te streep overhoudt. Geld dat je goed kan gebruiken om je bedrijf te laten groeien en je
kwaliteit van leven te verhogen.

Goed. Wat moet je weten? En wat kun je doen om nieuwe mogelijkheden en kansen te grijpen? We zetten het voor je uiteen.

Wat is vermogen box 3?

Onder het vermogen in box 3 valt al je vermogen, behalve je eigen woning. Dus al je spaargelden, beleggingen, tweede woningen, garages, enzovoorts. Minus eventuele schulden.

Hoe wordt dit vermogen nu belast?

Je eerste €50.650 aan vermogen wordt niet belast. Over iedere euro meer betaal je dus wel belasting. Hoeveel dat is ligt aan hoeveel vermogen je hebt.

Tussen €50.650 en €101.300

Als je totale vermogen hiertussen valt, betaal je belasting. Wel alléén over het bedrag dat boven die eerste €50.650 uitkomt. Dat deel wordt belast via een standaard verdelingssysteem tussen spaargelden en beleggingen.

Waar je vermogen ook uit is opgebouwd, de Belastingdienst bepaalt op voorhand voor iedereen dezelfde verdeling. Eén derde wordt gezien als beleggingen. Daar betaal je 5,6 procent belasting over. Twee derde wordt gezien als spaargeld en wordt veel minder belast: met 0,59 procent.

Tussen €101.300 en €1.000.000

Als je vermogen boven de €101.300 uitkomt, hanteert de Belastingdienst een andere verdeling. Tot aan dat bedrag wordt het merendeel van je vermogen gezien als spaargeld. Het bedrag dat daar bovenuit komt, wordt grotendeels als een belegging gezien. Dus 20 procent is spaargeld en 80 procent beleggingen, volgens de Belastingdienst. Dat blijft zo tot je de 1 miljoen aantikt.

Vanaf €1.000.000

Het deel van je vermogen dat boven een miljoen uitkomt, wordt 100% belast als belegging. Dus jaarlijks 5,6 procent.

De Belastingdienst bepaalt dit nu voor iedereen op dezelfde manier. Ongeacht de wérkelijke verdeling tussen spaargelden en beleggingen.

Hoe wordt mijn vermogen per 2025 (waarschijnlijk) belast?

Veel mensen hebben bezwaren tegen het huidige systeem. Vooral mensen met een goed gevulde spaarrekening. Ze vinden het oneerlijk dat een groot deel van hun spaargeld toch als een belegging wordt belast. En daar was de rechter het mee eens.

Daarom verandert de Belastingdienst dit systeem per 2025. En die verandering is ingrijpend. De Belastingdienst kijkt per 2025 alleen nog naar het werkelijke rendement. Dus het geld dat je daadwerkelijk verdiend hebt met je spaargeld en beleggingen. Anders gezegd: je winst onderaan de streep. Daar betaal je dan belasting over – en dat is misschien wel 31 procent.

Voor grote spaarders is dat goed nieuws. Voor ondernemers die juist veel beleggingen, cryptocurrency of vastgoed bezitten, pakt dit nadelig uit. Iedere ondernemer die geld genereert met beleggingen, investeringen en vastgoed, moet opnieuw naar de tekentafel.

Is dat zeker?

Nee. Op dit moment liggen er voorlopige plannen. Maar de kans dat die worden uitgevoerd is groot. De details zijn alleen nog niet concreet. In augustus worden de plannen definitief naar buiten gebracht. Prorisc kan je hiervan op de hoogte houden.

Wat betekent dit straks voor mijn vermogen?

Tot nu toe hebben mensen hun vermogen geïnvesteerd met het huidige systeem in gedachten. Daardoor hebben veel ondernemers vastgoed gekocht of flink belegd in aandelen of cryptomunten. Stel, je verhuurt een aantal panden, dan brengt dit vanaf 2025 een stuk minder rendement op. Mogelijk zelfs één derde minder. Hetzelfde geldt voor de winst uit je beleggingen in aandelen of crypto. Door de nieuwe heffingsregels houd je in box 3 een stuk minder winst over.

Wat zijn nu mogelijkheden en kansen voor mij?

De aankomende veranderingen rondom box 3 zijn drastisch. Je kan gerust zeggen: het hele speelveld verandert. Of je nu vermogen hebt, of straks vermogen gaat opbouwen, je moet kritisch naar je plannen kijken. En naar wat je nú doet. Het spel van ondernemen bestaat uit omgaan met wat er op je pad komt. Je moet om kunnen gaan met uitdagingen, obstakels en een continu veranderende omgeving. En er niet alleen mee kunnen omgaan – maar erop inspelen. Zodat je continu nieuwe kansen en mogelijkheden voor jezelf creëert.

Op financieel vlak heb je daarvoor een partner nodig die de juiste kennis bezit én bereid is kansen te grijpen. Die voor jouw behoeften en jouw resultaat gaat. Ook al spelen ze daarbij niet altijd op safe. Want er zijn vanaf 2025 genoeg mogelijkheden om alsnog een mooie winst te halen uit je investeringen. Je moet ze alleen kunnen zien en ze bereid zijn te grijpen.

Wil je weten hoe Prorisc jou kan helpen het meeste uit je vermogen te halen? Vul dan het contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Datum van publicatie: 27-07-2022

Terug naar overzicht

Toine Lavrijssen

Toine Lavrijssen

Benieuwd naar wat ik voor je kan doen?

Terug naar overzicht