Jij bent niet standaard, dus waarom zou je met standaardsoftware werken?

Gepubliceerd op: 17 december 2020 door Senol Tapirdamaz

Automatisering maakt het managen van je financiën eindeloos veel makkelijker. Maar software kan je ook in de weg zitten. Veel ondernemers werken met een standaardpakket, dat voor ze is uitgezocht door hun administratiekantoor. Hier bij Prorisc doen we dat anders. 

Automatisering wordt door de meeste boekhouders vooral gebruikt om het administratieproces te stroomlijnen. Dus zetten ze iedere nieuwe klant over op hun standaard softwarepakket. Zo hoeven ze met maar één pakket om te gaan en dat is efficiënt. Het idee is om de gewonnen tijd te gebruiken om de klant beter te helpen. In theorie klopt dat natuurlijk, maar toch doe ik het anders. 

Jouw bedrijf, jouw manier 

Als ondernemer heb je je eigen manier van dingen doen. Je stelt je eigen doelen en bepaalt zelf wat je belangrijk vindt. Toen je een softwarepakket koos voor je boekhouding, had je daar een reden voor. Misschien vond je van één pakket de facturatiemodule niet prettig, terwijl bij het andere de urenadministratie niet lekker werkte. Je zocht misschien een pakket dat heel eenvoudig te gebruiken was. Of je had een integratie met je CRM nodig. Maar wat gebeurt er als je van administratie- en advieskantoor wisselt? Dan word je gedwongen om over te stappen naar het pakket dat zij toevallig gebruiken. 

Ik doe dat niet. Ik werk met de software die jij gekozen hebt. Het maakt me niet uit welk programma. Ik werk voor jou en ik pas me dus aan. We kunnen hier bij Prorisc overweg met alle populaire boekhoudpakketten. Want een onderneming gaat over veel meer dan geld en efficiency. Een onderneming gaat vooral over jou, de ondernemer, als persoon. Wat je wilt bereiken met je bedrijf, welke investeringsbeslissingen je neemt, hoe en hoe snel je groeit: het zijn allemaal beslissingen die van jou komen. Hoe je je administratie organiseert hoort daarbij. En ik wil zo goed mogelijk aansluiten bij jouw keuzes.  

De basis, maar niet het hele antwoord 

Dat heeft te maken met de visie van Prorisc op administratie, advies en samenwerking. Bij Prorisc werken we niet met administraties, maar met ondernemers. We combineren boekhouding met advies en we kijken niet alleen naar je cijfers, maar naar je hele bedrijf. De belangrijkste vraag is daarbij altijd: wat wil jij bereiken? De doelen die je stelt, bepalen je beslissingen als ondernemer. En bij al die beslissingen heb je financieel overzicht nodig. En dat is precies waar ik ondernemers bij wil helpen. Een goede boekhouding is daarbij de basis, maar nooit het hele antwoord. 

Wat is een ‘goede’ boekhouding? 

Want wat betekent dat eigenlijk, een ‘goede boekhouding’? Als je net begint met ondernemen is dat niet zo ingewikkeld. Dan is een goede boekhouding een boekhouding waar alles in zit, waarin alles klopt en waar alle aangiften juist uitkomen. Maar dat is echt alleen de basis. Al gauw wordt je boekhouding meer dan belastingaangiften. Om je bedrijf te laten groeien heb je meer informatie nodig. Welke producten hebben de hoogste marge? Welke klanten komen het vaakst terug? Waar kunnen we op kosten besparen? Dit is informatie die jou helpt om beslissingen te nemen. 

Ook externe partijen vragen om informatie. Je wilt bijvoorbeeld geldschieters precies kunnen vertellen hoe liquide je bent. Of je wilt potentiële kopers laten zien wat je bedrijf waard is om voor een goede exit te zorgen. Jouw boekhoudpakket moet die informatie kunnen leveren. En omdat de eisen bij ieder bedrijf anders zijn, dwingen wij niemand om met een standaard boekhoudpakket te werken. 

Soms merkt een klant van ons na een aantal jaar dat een pakket niet meer aan de eisen voldoet. Dan kunnen wij helpen om een nieuw pakket te selecteren, dat wel mee kan groeien met het bedrijf. Ook hierbij hebben we geen voorkeuren. Wij zoeken iets wat voor die ondernemer goed werkt. Soms levert dat ons extra werk op, omdat we een nieuw pakket moeten koppelen aan onze eigen systemen. Maar dat hebben we er graag voor over. 

En als het me nou niets uitmaakt? 

En als het je werkelijk niets uitmaakt met welke administratiesoftware je werkt? Ja, dan adviseren we natuurlijk een pakket waar wij efficiënt mee kunnen werken. Want dan houden we tijd over om je beter te helpen. 

Terug naar overzicht

Senol Tapirdamaz

Benieuwd naar wat ik voor je kan doen?

Stel Senol een vraag

Bellen kan ook 013 2340 040