Te weinig geld is een probleem. Maar te veel ook. Over liquiditeit en investeringsruimte

Gepubliceerd op: 5 november 2020 door Senol Tapirdamaz

Voor een onderneming is liquiditeit een noodzaak. Liquiditeit bepaalt of je je rekeningen kunt betalen. Heb je geen geld meer? Dan ga je failliet. Zo simpel is het. Maar je kunt ook te veel geld hebben in je bedrijf. Dan is het tijd om te gaan investeren. 

Soms spreek ik klanten die zeggen: “Ik heb veel winst gemaakt de laatste tijd!” Maar als ik dan vraag waar al dat geld is, blijkt het alweer uitgegeven. Al die winst heeft dan blijkbaar niet geleid tot meer geld in kas. Als het dan even wat minder gaat met je bedrijf, hoe ga je dan je rekeningen betalen? 

Wat is liquiditeit en hoeveel heb je nodig? 

Bij liquiditeit denk je natuurlijk eerst aan geld op je rekeningen. Maar er zijn meer zaken die je bij je liquiditeit kunt tellen. Zoals debiteuren, kasgeld en voorraden die je snel kunt verkopen. Dat allemaal bij elkaar bepaalt hoe ‘liquide’ je bedrijf is. Maar hoeveel geld moet je eigenlijk hebben? Mijn advies is altijd om genoeg geld te hebben om bij het totaal wegvallen van je omzet 6 maanden te kunnen overleven. Heb je dat niet, ga dan eens kijken of je kunt zorgen voor wat meer ‘vlees op de botten’. 

Te veel liquiditeit? 

Te weinig liquiditeit is een probleem, maar te veel is ook niet goed. Geld wat je niet nodig hebt om je rekeningen te kunnen betalen staat op je rekening nutteloos te zijn, want spaarrente krijg je op het moment niet. Dat is ‘dood geld’: geld waar je niks aan hebt, omdat je er niks mee doet. Kijk dus eens kritisch naar je liquiditeit. Heb je zulk ‘overtollig’ geld in je bedrijf zitten? Vraag je dan eens af waar je aan wilt werken. 

Keuzes maken 

Je kunt extra personeel aannemen of werk uitbesteden, zodat jij, je bedrijf en je medewerkers verder kunnen groeien. Je kunt ook kijken of je winst kunt halen uit een extra machine, betere apparatuur of een andere auto. Of wil je meer gaan doen aan marketing en sales? Eindelijk je website eens grondig gaan aanpakken of een webshop starten? Denk je erover om meer tijd te maken voor strategie, eventueel met extern advies? Dit zijn allemaal dingen waar je je geld voor kunt inzettenWelke keuzes je hierin maakt, hangt af van de doelen die je hebt (zie mijn vorige blog over doelen stellen). 

Heb je die nieuwe MacBook echt nodig? 

De belangrijkste valkuil hierbij is dat je geld gaat uitgeven om het geld uitgeven. Bijvoorbeeld omdat het gunstig lijkt voor de belasting. Als je als ondernemer investeert, moet dat je iets opleveren. Vraag je dus bij iedere investering af: heb ik het nodig? Wat ga ik ermee doen? Verdien ik het terug? Moet ik het nu kopen, of kan het nog wachten? Heb ik die nieuwe MacBook echt nodig? Wat is er eigenlijk mis met mijn huidige laptop? Heb je geen goed antwoord op die vragen? Dan kun je je liquide middelen beter nog even bij je houden en verder zoeken naar investeringen die bij je doelen passen. 

Wat ben je waard? 

Overzicht over je liquiditeit is niet alleen voor jou belangrijk. Ben je op zoek naar een lening, dan wil de bank of een andere geldschieter ook graag weten hoe liquide je bent. Daarvoor is het belangrijk dat je precies kunt laten zien wat je hebt en wat het waard is. Een liquide bedrijf krijgt makkelijker een lening en betaalt minder rente. Hier zie je weer hoe belangrijk de administratieve grondslag van je bedrijf is. 

Terug naar overzicht

Senol Tapirdamaz

Benieuwd naar wat ik voor je kan doen?

Stel Senol een vraag

Bellen kan ook 013 2340 040