Snelheid is key in de "War for Talent" - Prorisc administratie

Snelheid is key in de “War for Talent”

Gepubliceerd op: 29/07/2022 door Senol Tapirdamaz

Salarisadministratie door Prorisc administratie

De huidige arbeidsmarkt is een regelrechte kandidatenmarkt geworden, waarbij het luxeprobleem van ‘keuzestress’ nu richting de professional is verschoven en niet meer bij de werkgever ligt. De keuze is reuze voor sollicitanten, terwijl werkgevers steeds afhankelijker worden en hun sollicitatieproces zullen moeten aanpassen aan de behoefte van de werkzoekenden. Zo is met name snelheid houden in het sollicitatieproces tegenwoordig een onmisbare factor om een professional überhaupt aan tafel te krijgen en de ‘War for Talent’ te kunnen winnen. Wij vroegen aan Ronnie Quade (Teamleider Fidus) en Toine Lavrijssen (Directeur Prorisc administratie) hoe zij hiernaar kijken én hoe zij inspelen op de huidige situatie.

Ronnie Quade (Teamleider Fidus)

“Waar ons sollicitatietraject, van sollicitatie tot aan het arbeidsvoorwaardengesprek, eerst een dikke maand duurde, is dit nu vele malen sneller ingeregeld. Je moet tegenwoordig snel zijn en direct schakelen. Zo probeer ik afspraken zo snel mogelijk in te plannen. Als ik daar zelf iets voor moet verplaatsen, doe ik dat ook. Ik wil mezelf in ieder geval niet kwalijk nemen dat ik er niet alles aan heb gedaan. Wij proberen binnen dezelfde week een gesprek in te plannen. Als het eerder kan, uiteraard eerder. Dat is altijd ons streven.

Je moet als organisatie echt uitstralen dat je de kandidaat graag wilt toevoegen aan je team. Wij kijken naar de eigenschappen en persoonlijkheid en bouwen daar iets omheen. Daar kom je op lange termijn verder mee, dan je puur te richten op kennis. Dat laatste kun je leren. Een karakter veranderen is heel lastig, zo niet onmogelijk.

Tegenwoordig hebben we vaak niet eens meer een tweede gesprek nodig om tot een aanbod te komen. We voeren het eerste gesprek en als de klik goed is, dan doen we een voorstel in de hoop dat het uiteindelijk matcht. Ons eerste gesprek is iets minder vakinhoudelijk, maar het is meer een informeel kennismakingsgesprek waarbij je elkaar leert kennen. Als organisatie moet je je tegenwoordig afvragen of de sollicitant jou als werkgever wel aantrekkelijk genoeg vindt. Drie jaar geleden was je als bedrijf nog in de lead en had je de regie over wie jij wilde aannemen. Nu vraag je ook veel actiever aan de kandidaten wat ze ervan vonden en of ze het zien zitten om voor je aan de slag te gaan.

We merken dat de arbeidsmarkt 180 graden is gedraaid. Je merkt het ook aan kandidaten die steeds kritischer worden en echt hetgeen willen doen dat ze leuk vinden. Als het niet helemaal in hun straatje past, stoppen ze, in de wetenschap dat er nog voldoende andere mogelijkheden zijn. Wij proberen juist kandidaten groeiperspectief te bieden en te laten zien wat we als organisatie allemaal doen en willen in de toekomst.

Ik kan niet goed in een glazen bol kijken, maar ik denk dat de omgeving zich uiteindelijk meestal aanpast aan de situatie. In dit geval zullen bedrijven zich dus aanpassen aan de krapte op de arbeidsmarkt. Werkgelegenheid zal er uiteraard altijd blijven, dus bedrijven moeten er alles aan doen om medewerkers binnen boord te halen en houden. Daar moet je in investeren.

Laat deze huidige ontwikkeling een wake-up call zijn: we moeten anders met onze nieuwe én huidige medewerkers omgaan. Ze staan niet meer in rijen voor de deur, want er zijn nu meerdere mogelijkheden. Daar moet je als bedrijf goed op inspelen. Door de coronacrisis en het thuis werken merk je al dat je andere faciliteiten kunt bieden om het werk aantrekkelijk(er) en leuk(er) te maken. Focus je daar nu op als bedrijf.”

Toine Lavrijssen (Directeur Prorisc administratie)

“Snelheid is een kritische succesfactor om succesvol te kunnen zijn als organisatie. Snelheid om het doel zo snel mogelijk te bereiken, moet echter niet ten koste gaan van kwaliteit.

Hoe wij te werk gaan? Zodra wij de sollicitatie ontvangen, proberen we de kandidaat nog in dezelfde week uit te nodigen voor een kennismakingsgesprek. Dit doen we eventueel in de avonduren als het moet. Dit gesprek kan één uur duren, maar ook wel eens drie. Wat normaal gesproken door veel bedrijven wordt opgesplitst in meerdere gesprekken, willen wij in één gesprek bewerkstelligen. Dat is niet altijd even makkelijk, maar wel de insteek. Daarnaast kan een kandidaat, indien er toch een tweede gesprek dient plaats te vinden, een assessment mee naar huis krijgen bij het eerste gesprek.

Tijdens het kennismakingsgesprek focus ik me voornamelijk op de persoon achter het cv. Ik merk dat als ik een kandidaat binnenhaal die geen verstand heeft van het financiële en fiscale vlak, ik die soms makkelijker aan boord krijg dan iemand die de juiste kennis en ervaring heeft. Dit heeft alles te maken met welke normen en waarden deze persoon heeft en in hoeverre de kandidaat is vastgeroest. Kennis en kunde van het financiële en fiscale vak kunnen we de kandidaat bijleren. Ik sta er dan ook voor open om degene dan te begeleiden in het opleidingstraject of traineeship.

Op basis van het cv en de opgedane indruk uit het kennismakingsgesprek kan ik snel een oordeel maken en direct beslissen of we hem of haar aannemen, of niet. Het kan zomaar gebeuren dat als de klik er is na het eerste gesprek ik direct over wil gaan tot een arbeidsvoorwaardengesprek. Soms verwacht de kandidaat dat niet, maar zo gaan we nu eenmaal te werk binnen Prorisc.

Eerlijk is eerlijk: ik geloof niet zozeer in de krapte van de arbeidsmarkt. Er zijn weliswaar veel vacatures, maar niet zozeer te weinig mensen. Wij moeten creatiever worden om de juiste mensen te vinden. Aan ons de uitdaging om creatiever te worden dan de concurrentie en dan vind je zeker de juiste kandidaten.”

 

Dit artikel is als eerste geplaatst door Zendkracht op 23-6-2022. Bron: https://www.zendkracht.nl/zendkracht/blog-en-nieuws/snelheid-is-key-in-de-war-for-talent

Terug naar overzicht

Toine Lavrijssen

Toine Lavrijssen

Benieuwd naar wat ik voor je kan doen?

Terug naar overzicht